امروزه مهاجرت تحصیلی به ترکیه، به دلیل مزیت های قابل توجه و منحصر به فردی که دارد، مورد توجه بسیاری از دانشجویان بین المللی قرار گرفته است. رفت و آمد آسان، هزینه کم، عدم نیاز به ویزا، موقعیت جغرافیایی مناسب و از همه مهم تر آموزش عالی کامل و معتبر، از جمله مزایای مهاجرت تحصیلی به این کشور هستند. ما در این مقاله از هلدینگ هلی ویزا، به صورت کامل شما را با مهاجرت تحصیلی و دریافت بورسیه تحصیلی ترکیه آشنا خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

تحصیل در ترکیه بدون آزمون

دانشجویانی بين المللی به منظور ادامه تحصیل در کشور ترکیه باید در آزمون YÖS شرکت کنند. این آزمون شرط ورود به دانشگاه های این کشور در مقطع لیسانس است. با وجود این موضوع، بعضی از دانشگاه های دولتی و خصوصی این کشور، بدون در نظر گرفتن آزمون YÖS اقدام به پذیرش دانشجو می کنند. این نوع تحصیل بدون آزمون، گزینه پرطرفداری در میان دانشجویان خارجی است. متقاضیان ایرانی که در کنکور سراسری موفق نشده اند، می توانند از این طریق در رشته مورد نظرشان تحصیل کنند.‌ به منظور تحصیل بدون آزمون در ترکیه، برخی از مراکزی که با استفاده از آزمون YÖS اقدام به پذیرش دانشجو می کنند،  می توانند بدون آزمون نیز دانشجو جذب کنند؛ اما افراد باید یکسری شرایط خاص داشته باشند‌. برخی از این شرایط عبارتند از:

✓ به صورت کامل از اتباع خارجی باشند

✓ در اصل شهروند ترکیه باشند اما از تابعیت کشور دیگری برخوردار باشند

✓ اتباع خارجی که به تازگی شهروند ترکیه شده اند

✓ افرادی که تحصیلات متوسطه خود را در ترکیه به پایان رسانده اند؛ اما شهروند خارجی هستند.

✓ افرادی که در خارج از کشور تحصیلات دبیرستان خود را گذرانده اند اما تابعیت ترکیه را دارند.

✓ دانش آموزان KKTC که در آزمون GCE AL قبول شده اند.

تحصیل در ترکیه به زبان انگلیسی

کسانی که خواهان مهاجرت تحصیلی به ترکیه هستند، بسته به نوع دانشگاه می توانند به زبان ترکی و یا انگلیسی تحصیل کنند. با وجود این، برخی از دانشگاه ها وجود دارند که دوره های آموزشی خود را تنها به زبان ترکی برگزار می کنند. البته ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که بسیاری از دانشگاه های ترکیه از زبان انگلیسی به عنوان زبان آموزشی خود استفاده می کنند. دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در این دانشگاه ها را دارند، لازم است مدارکی را به منظور اثبات تسلط خود به زبان انگلیسی ارائه دهند. این مدارک باید از آزمون های معتبری همچون تافل و یا آیلتس باشند تا مورد قبول واقع شوند. البته با توجه به رشته و دانشگاه مورد نظر، میزان پیش نیاز نمره زبان متفاوت بوده و لازم است کسانی که قصد مهاجرت تحصیلی به ترکیه را دارند، پیش از درخواست پذیرش از دانشگاه مورد نظر، ابتدا پیش نیاز نمره زبان آن رشته و دانشگاه را بررسی کنند و مطابق با سطح زبان خود، دست به انتخاب بزنند.

در اکثر دانشگاه های ترکیه، مهارت های زبانی در پذیرش دانشجو تعیین کننده نبوده و حتی اگر دانشجو از مهارت کافی برخوردار نباشد، باز هم درخواست پذیرش او مورد بررسی قرار می گیرد. پس از اخذ قبولی، به او مهلت یک ساله می دهند تا در دوره های آموزش زبان انگلیسی و یا ترکی شرکت کرده و مهارت زبانی خود را بهبود ببخشد. البته برای دانشجویانی که قصد دارند برای تحصیلات تکمیلی به ترکیه مهاجرت کنند، الزاماتی جهت برخورداری از مهارت زبان وجود دارد. علاوه بر این، کسانی که در هیچ یک از آزمون های معتبر شرکت نکرده اند، می توانند سطح زبان خود را از طریق شرکت در آزمون های مهارت زبان انگلیسی در دانشگاه مورد نظر، بسنجند.

پیش نیاز مهاجرت تحصیلی به ترکیه

در اکثر دانشگاه های ترکیه ،داشتن حداقل مدرک دیپلم به منظور پذیرش دانشجویان ضروری است. همچنین بر اساس مصوبه شورای آموزش عالی کشور ترکیه، دیپلمی که گواهی معادل نداشته باشد، فاقد اعتبار علمی است. متقاضیان ایرانی که خواستار پذیرش تحصیلی کشور ترکیه هستند، اما هنوز مدرک دیپلم آن ها آماده نشده است، می توانند با استفاده از ریز نمرات سال دوازدهم خود اقدام به دریافت پذیرش و تشکیل پرونده کرده و پس از دریافت مدرک دیپلم آن را ارائه دهند.

شرایط تحصیل در ترکیه

چنانچه قصد مهاجرت تحصیلی به ترکیه را دارید، در گام نخست باید از دبیرستان فارغ التحصیل شوید. سپس با توجه به تسلط و تمایل خود می توانید به زبان ترکی و یا انگلیسی در رشته و دانشگاه مورد نظرتان ادامه تحصیل دهید. کسانی که به زبان ترکی استانبولی مسلط هستند به منظور ادامه تحصیل می توانند دانشگاه های دولتی ترکیه را انتخاب کنند. مدارک مورد نیاز جهت اخذ پذیرش عبارتند از:

✓ دیپلم دبیرستان

✓ پاسپورت با اعتبار حداقل ۶ ماه

✓ ریز نمرات

✓ عکس پرسنلی

✓ رزومه تحصیلی

✓ انگیزه نامه

همانطور که گفته شد، اکثر دانشگاه های ترکیه به منظور پذیرش دانشجویان بين المللی، اقدام به برگزاری آزمون YÖS می کنند. کسب نمره قبولی در این آزمون، شرط ورود به این دانشگاه ها است. در واقع برای ورود به دانشگاه های برتر کشور ترکیه، متقاضیان باید در این آزمون شرکت کنند. ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که در صورت تسلط متقاضی به زبان ترکی، مسیر هموارتری را برای اخذ پذیرش تحصیلی طی می کند.

بهترین رشته های تحصیلی در ترکیه

همانطور که گفته شد، به دلیل موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد ترکیه، هزینه های تحصیلی کم، وجود دانشگاه های معتبر، آموزش بر اساس استاندارد های جهانی و امکانات تحصیلی مناسب، سالانه دانشجویان زیادی در سراسر دنیا علل الخصوص خاورمیانه خواهان اخذ پذیرش در دانشگاه های این کشور هستند. از جمله رشته هایی که بیش ترین متقاضی را دارند می توان به پزشکی و رشته های زیر مجموعه آن، نساجی و طراحی، مدیریت کسب و کار و مهندسی کامپیوتر اشاره کرد.

لیست دانشگاه های برتر ترکیه

به منظور مهاجرت تحصیلی به کشور ترکیه، لازم است شناخت کاملی از دانشگاه های برتر آن داشته باشیم. در این قسمت تعدادی از دانشگاه های معتبر و خوب این کشور را معرفی خواهیم کرد:

✓ دانشگاه سابانجی با رتبه جهانی ۵۱۰

✓ دانشگاه بغازیچی با رتبه جهانی ۵۸۰

✓ دانشگاه فنی استانبول با رتبه جهانی ۷۰۰

✓ دانشگاه کوچ با رتبه جهانی ۴۴۸

✓ دانشگاه قاضی با رتبه جهانی ۱۰۰۰

✓ دانشگاه استانبول با رتبه جهانی ۸۰۰

✓ دانشگاه بیلکنت با رتبه جهانی ۴۵۶

مدارک مورد نیاز جهت اخذ ویزای تحصیلی کشور ترکیه

کسانی که متقاضی اخذ ویزای کشور ترکیه هستند، باید با کمک وکیل خود مدارکی را جمع آوری کنند و به سفارت ترکیه تحویل دهند. برخی از این مدارک عبارتند از:

۱-تکمیل و ارائه فرم درخواست ویزا

۲-پرداخت هزینه اخذ ویزا

۳-تحویل مدرک تحصیلی به همراه ریز نمرات

۴-اثبات تمکن مالی

۵-ارائه عکس

۶-ارائه اصل و کپی پاسپورت معتبر

۷-ارائه بیمه

۸-ارائه نامه پذیرش از دانشگاه ترکیه

۹-ارائه بلیط رفت و برگشت

۱۰-ارائه مدرک سکونت در ترکیه

هزینه تحصیل در ترکیه

یکی از مهم ترین دلایلی که افراد به دنبال مهاجرت تحصیلی به ترکیه هستند، مناسب بودن هزینه های زندگی دانشجویی در این کشور است. از طرف دیگر، برنامه های مختلفی به منظور بورسیه تحصیلی در کشور ترکیه در نظر گرفته شده است‌. در واقع، دولت ترکیه امکان دریافت بورسیه تحصیلی جهت تامین هزینه های تحصیل در ترکیه را برای دانشجویان خارجی خود فراهم کرده است. اما به صورت کلی، هزینه های تحصیل از سالانه ۱۰۰۰ دلار در دانشگاه های دولتی تا ۲۰۰۰۰ دلار در دانشگاه های خصوص متغیر است. دانشجویان سراسر جهان می توانند در کشور ترکیه، تحصیلات با کیفیتی را با هزینه های مقرون به صرفه، تجربه کنند. علاوه بر این، یک دانشجوی بین الملل به طور متوسط ماهانه کم تر از ۴۰۰ دلار برای هزینه های جاری نیاز دارد. به یاد داشته باشید که میزان شهریه دانشگاه های ترکیه، از دانشگاهی به دانشگاه دیگر متفاوت هستند. معمولا موسسات خصوصی هزینه های بالاتری را به نسبت دیگر مراکز دریافت می کنند. برخی از هزینه های جاری در کشور ترکیه عبارتند از:

✓ ۳۵۰ تا۵۰۰ دلار هزینه های مختلف زندگی

✓ ۱۰۰ تا ۱۵۰ دلار هر ترم برای کتاب و هزینه های اداری

✓ ۴۰ تا ۷۰ دلار برای بیمه درمانی

هزینه شهریه در دانشگاه های ترکیه

به صورت کلی هزینه شهریه دانشجویان بین المللی در ترکیه به صورت زیر است:

• کارشناسی به زبان انگلیسی: ۱۴۵۰ تا ۱۵۰۰ دلار آمریکا به ازای یک سال تحصیلی

• کارشناسی به زبان ترکی: ۳۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار آمریکا به ازای یک سال تحصیلی

• کارشناسی ارشد به زبان انگلیسی: ۱۴۵۰ تا ۱۵۰۰ دلار آمریکا به ازای یک سال تحصیلی

• کارشناسی ارشد به زبان ترکی: ۳۰۰تا ۱۲۰۰ دلار آمریکا به ازای یک سال تحصیلی

هزینه تحصیل در رشته های پزشکی

هزینه های تحصیل دانشجویان رشته های پزشکی، داروسازی و دندانپزشکی به دلیل تهیه مواد، ابزار و کتاب های مختلف، معمولا بیشتر است. مواد آموزشی و تجهیزات پزشکی به منظور آموزش دانشجو در رشته دندانپزشکی باید توسط خود فرد تهیه شود. در طول یک سال تحصیلی، دانشجوی رشته دندانپزشکی باید هزینه ای معادل ۱۰۰ تا ۲۵۰ دلار را برای خرید ابزار صرف کند. به همین دلیل اکثر دانشجویان ابزار مورد نیاز را از دانشجویان سال بالایی دریافت می کنند. البته ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که برخی از دانشگاه ها همراه با شهریه، هزینه ابزار را نیز دریافت می کنند و خودشان ابزار را در اختیار دانشجو قرار می دهند. به طور کلی هزینه تحصیل در رشته پزشکی در دانشگاه های خصوصی ترکیه، چیزی حدود سالانه  ۱۴۰۰۰ تا ۲۷۵۰۰ دلار آمریکا بوده و این هزینه در رشته داروسازی بین ۱۱۸۸۰ تا ۱۸۵۰۰ دلار است.

کلام آخر

ما در این مقاله از هلدینگ هلی ویزا شرایط مهاجرت تحصیلی به ترکیه را به صورت کامل بررسی کردیم. همان طور که متوجه شدید، به دلیل کیفیت آموزشی بالا و هزینه های تحصیلی نسبتا پایین دانشگاه های ترکیه، سالانه متقاضیان زیادی برای مهاجرت تحصیلی به این کشور اقدام می کنند. برای اخذ ویزای ترکیه، شما باید حداقل مدرک دیپلم ۱۲ ساله را دارا باشید. علاوه بر این، تحصیلات در این کشور به دو زبان ترکی و انگلیسی انجام می شود. امیدواریم مطالب بیان شده برای شما مفید واقع شده باشد.

سوالات متداول

مدارک مورد نیاز برای مهاجرت تحصیلی به ترکیه چیست؟

برخی از مدارک مورد نیاز برای تحصیل در دانشگاه های ترکیه عبارتند از دیپلم دبیرستان، پاسپورت معتبر، ریز نمرات، عکس پرسنلی و گواهی پزشکی.

آیا برای تحصیل در ترکیه حتما باید به زبان ترکی مسلط باشیم؟

خیر، شما می توانید علاوه بر زبان ترکی، با زبان انگلیسی نیز در دانشگاه های این کشور تحصیل کنید.

هزینه تحصیل در کشور ترکیه چقدر است؟

این هزینه با توجه به رشته، مقطع و دانشگاه مورد نظر شما متفاوت است. هزینه های تحصیل در رشته پزشکی و زیرشاخه های آن، معمولا بیش تر از سایر رشته ها است.