چنانچه نام کلیسای چورا را نشنیده اید و قصد دارید روایت زندگی حضرت عیسی و حضرت مریم را بدانید، خواندن این مقاله از هلدینگ هلی ویزا را از دست ندهید؛ زیرا قصد داریم درباره یکی از جاذبه های گردشگری شهر استانبول که کم تر به آن توجه شده است حرف بزنیم. توصیه می کنیم در صورت سفر به شهر زیبای استانبول به هیچ وجه بازدید از این اثر تاریخی که دیوار های آن با نقاشی های مذهبی متعلق به دوران بیزانس تزئین شده است را فراموش نکنید. خانه های چوبی اطراف بنای کلیسای دیدنی چرا و سرو قهوه و چای در فضایی آرام و به دور از شلوغی برای هر گردشگری جذاب است. در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا به بررسی بیشتری از کلیسای چورای استانبول بپردازیم.

کلیسای چورا استانبول

کلیسای چورا که به آن موزه چورا یا کاریه نیز می گویند، یکی از جاذبه های گردشگری شهر استانبول محسوب می شود که شاید اسمش زیاد به گوشتان نخورده باشد؛ زیرا در سایه سایر جاذبه های گردشگری این شهر قرار گرفته است. در صورتی که قصد دارید به شهر استانبول سفر کنید و بیش تر از یک هفته در این شهر اقامت داشته باشید، پیشنهاد می کنیم که حتما از کلیسای چورا دیدن کنید. این کلیسا آن قدر زیباست که هر فردی را جذب خود می کند. این کلیسا که امروزه به عنوان موزه نیز شناخته می شود، از جمله جاذبه های گردشگری استانبول محسوب می شود. این موزه گردشگران بسیاری را به خود جذب می کند اما ارزش و جاذبه های بی شمار تاریخی و معماری آن در زیر سایه سایر جاذبه های شهر گم شده است. کلیسای چورا یکی از بهترین آثار باقی مانده از سری معماری های دوران بیزانسی، علل الخصوص در بخش کاشی کاری محسوب می شود. چورا که به معنی حومه شهر است، از نظر زبان شناسی در بین واژه های ترکی جایی ندارد و یک واژه کاملا یونانی محسوب می شود.

تاریخچه کلیسای چورا استانبول

کلیسای ناجی مقدس لقب تمامی اسامی ای است که به کلیسای چورا نسبت می دهند. ذکر این نکته حائز اهمیت است که کلیسای چورا در شهر استانبول تنها یک زیارتگاه معمولی و کوچک بوده و برای افرادی ساخته شده است که قصد داشتند در زمان سفر اعمال و مناسک دینی خود را انجام دهند. حتی بخش عمده این کلیسا به دلیل زلزله تخریب شده و متروکه به حال خود رها شده بود. زمانی که به دلیل گسترش شهر ها، منطقه ای که این کلیسا در آن قرار گرفته بود در حیطه شهری قرار گرفت، از آن پس این کلیسا مورد توجه بسیاری واقع شد. کلیسای چورای استانبول در قرن ۱۱ ام توسط بانویی به نام ماریا دوکاینا بازسازی شد و دوباره تبدیل به کلیسا شد. البته این کلیسا در قرن دوازدهم مجددا بر اثر زلزله تخریب شد و به دستور فرماندار وقت شهر استانبول دوباره بازسازی شد. پروسه مرمت و بازسازی کلیسای چورای استانبول همچنان ادامه داشت تا اینکه فردی به نام تئودور متوکیتکس، برای آخرین بار این کلیسا را بازسازی کرد. در حقیقت، قرن ۱۴ آخرین بازسازی این کلیسا انجام شد و اکثر مظاهری که امروزه در کلیسا مشاهده می شود، مربوط به این دوران است. موزائیک ها و طرح های آبرنگ که امروزه در این کلیسا مشاهده می شود، همگی در طی آخرین بازسازی در این کلیسا به وجود آمده‌اند. البته بعد از اینکه عثمانی ها بر راس امور قرار گرفتند، با توجه به رسمشان اقدام به تغییر کاربری کلیسای چورای استانبول کرده و آن را تبدیل به مسجد کاریه کردند. این مسئله به دلیل موزائیک کاری های این کلیسا برایشان سخت بود. عثمانی ها برای پوشاندن موزائیک کاری ها چاره ای جز پوشاندن آن ها با گچ نداشتند، همچنین به دستور آن ها محراب و مناره ای در خارح از فضای کلیسا اضافه شد. پس از اینکه عثمانی ها از راس امور کنار رفتند و کاملا سقوط کردند، چندی از کارشناسان و متخصصان ترکیه دور هم جمع شدند و تصمیم گرفتند تا این کلیسا را بازسازی کنند. آن ها بازسازی را با پاک کردن گچ از روی طرح های کلیسا آغاز کردند و در سال ۱۹۵۸ بود که مجددا درب های این کلیسا بر روی همگان باز شد و به عنوان موزه در اختیار عموم قرار گرفت.

معماری داخلی و موزائیک کاری کلیسای چورا استانبول

تمام قسمت های این کلیسا دارای معماری منحصر به فرد و بسیار زیبایی هستند. یکی از معروف ترین طرح هایی که در این کلیسا قرار دارد، طرح بالای دری است که به سرسرای اصلی کلیسا منتهی می شود. طرحی که روی این موزائیک ها وجود دارد، بیانگر این است که گویی تئودور، شمایلی از حضرت مسیح را تقدیم می کند. این کلیسا دارای ۶ گنبد است که دو گنبد آن در در هشتی، یک گنبد در کلیسای کوچک و سه گنبد دیگر در بدنه اصلی آن قرار گرفته اند. از نظر معماری نیز این کلیسا دارای چهار واجد اصلی می باشد که از کلیسای مخصوص مقبره ها، دو طبقه اضافه شده در ضلع شمالی، سرسرای اصلی و هشتی های داخلی و خارجی هستند. درباره بازسازی های انجام شده در کلیسای چورای استانبول، لازم است بگوییم که این کلیسا در سال ۲۰۱۳ دوباره بازسازی شده است. البته جریان این بازسازی همچنان ادامه دارد و نتیجه آن این بوده که قسمت هایی که مقاوم سازی شده اند. درب قسمت های مرمت شده  بر روی عموم باز شده اند و بخش هایی که هنوز مقاوم سازی نشده اند، بسته هستند. برخی از موضوعاتی که موزائیک های هشتی خارجی را در بر گرفته اند، عبارتند از:

• سفر به مصر

• بازجویی پادشاه هرود

• میلاد مسیح

• نام نویسی برای مالیات

• رویای یوسف و سفر

قسمت های مختلف کلیسا

۱- هشتی های داخلی و خارجی: دربار اصلی این کلیسا در سمت غربی قرار گرفته است و دارای دو هشتی داخلی و خارجی است. نقاشی ولادت حضرت مسیح و ولادت حضرت مریم از جمله آثاری محسوب می شوند که به این دو هشتی جلوه خاصی داده اند.

۲- سرای اصلی چورا: با ورود به محوطه کلیسا ۳ گنبد مشاهده می کنید. دیوار ها و کف آن از سنگ مرمر پوشیده شده است. سرای اصلی به طرز عجیبی ساده بوده و آرامش خاصی را القا می کند.

۳- کلیسای کوچک چورا: کلیسای کوچک به دلیل موزائیک کاری بی نظیر و دو لوح حضرت موسی شهرت پیدا کرده است.

مسیر دسترسی به کلیسا

شهر زیبای استانبول به دو بخش آسیایی و اروپایی تقسیم می شود که با توجه به موقعیت مکانی از راه های مختلفی می توانید خود را به کلیسای چورا برسانید. برای دسترسی آسان به این موزه، مترو و اتوبوس گزینه های خوبی محسوب می شوند که با استفاده از آن ها می توانید به منطقه فاتح و سپس محله آدینه بروید و در آنجا می توانید کلیسای چورا را پیدا کنید.

اطلاعات بازدید از کلیسا

از آنجایی که ورود به مساجد شهر استانبول رایگان است، احتمالا برای ورود به کلیسای چورا نیز هزینه ای دریافت نشود. گردشگران همه روزه از ساعت ۹:۰۰ تا ۱۷:۰۰ می توانند از این کلیسا بازدید کنند.

دیدنی های اطراف کلیسای چورای استانبول

✓ محله توریستی بارات، در بخش اروپایی شهر استانبول و در ساحل غربی شاخه طلایی قرار دارد. این محله در فاصله ۹۵۰ متری از کلیسا واقع شده است.

✓ مسجد مهرماه سلطان در منطقه فاتح و در فاصله ۷۵۰ متری از این کلیسا قرار دارد.

✓ دیوار های قسطنطنیه که با نام دیوار های ادیرنه نیز شناخته می شوند، در محله ادیرنکایی و در ۴۵۰ متری کلیسا قرار دارد.

✓ کاخ موزه الفور در محله ادیرنکایی و در فاصله ۳۵۰ متری موزه چورا قرار دارد.

کلام آخر

ما در این مقاله از هلدینگ هلی ویزا، به صورت کامل کلیسای چورای استانبول را به شما معرفی کردیم. همانطور که مطالعه کردید، این کلیسا به دلیل معماری اصیل به جا مانده از دوره بیزانس شهرت پیدا کرده است. البته به این نکته توجه کنید که این کلیسا در سایه سایر جاذبه های گردشگری شهر استانبول قرار گرفته و به اندازه آن ها مشهور نیست. به همین دلیل بسیاری از افراد با این کلیسا آشنا نیستند. امیدواریم مطالب بیان شده برای شما کاربران مفید واقع شده باشد.

سوالات متداول

کلیسای چورا کجاست؟

کلیسای چورا در بالای تپه های هورن و در جنوب خلیج شاخ طلایی قرار گرفته است. این کلیسا در فاصله سه مایلی مسجد سلطان احمد قرار دارد.

معنی کلمه چورا در ترکی چیست؟

کلمه چورا، کلمه ای یونانی به معنی خارج شهر است و در زبان ترکی معنی ای ندارد.

در چه دوره ای این کلیسا تغییر کاربری داد؟

با روی کار آمدن عثمانی ها، این کلیسا تغییر کاربری داد و تبدیل به مسجد شد.